dlaczego jajek ... bo jest to jeden z głównych składników wielu diet w tym białkowej na której ja zrzucam najwięcej kilogramów...
"niepozorne jajko to bogactwo składników odżywczych. - Dostarcza białka (stanowi ono 12,5 proc. jaja), tłuszczu, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A i D, witamin z grupy B, głównie ryboflawiny oraz dobrze przyswajalnego żelaza, związków fosforu i siarki - wylicza dr inż. Ewa Szymelfejnik z Katedry i Zakładu Żywienia i Dietetyki Wydziału Nauk o Zdrowiu Collegium Medicum UMK. "
"Na tym nie koniec. Jajka są najdoskonalszym produktem pochodzenia zwierzęcego, jeśli chodzi o skład aminokwasów. A zawarta w żółtku lecytyna rozbija spożywane tłuszcze oraz cholesterol na małe cząstki."
"jak zatem wybrać dobre, zdrowe jajko? Wskazówkę stanowią tu oznakowania od "zerówek” do "trójek”, które precyzują, w jaki sposób odbywał się chów, a tym samym - jaka jest wartość jaj. I tak jaja oznaczone:
- zerem - pochodzą od kur z chowu ekologicznego (wolny wybieg na świeżym powietrzu, pasza wolna od GMO, sterydów, antybiotyków),
- jedynką - od kur, które żyją w kurniku, ale mogą z niego wychodzić,
- dwójką - od kur, które nie mają dostępu do świeżego powietrza, ale mogą się swobodnie poruszać po kurniku,
- trójką - od kur, które całe życie spędzają w klatce. "
Najlepiej kupować jajka od hodowców kur - znajomych, gdzie wiemy jak kury są hodowane czym karmione itd ...
swojego czasu mój tata miał zielononóżki więc miałam do ich jajek super dostęp
Poza wytycznymi według których kupujemy jajka chciałam dziś Wam polecić jaka od kur zielononóżek
Tak prezentuje się jajo od zielononóżki :
po lewej stronie jajka od zielononóżki po prawej z bazaru od zwykłej kurki
jajko rozbite od zielononóżki jest jaśniejsze mniej pomarańczowe bardziej żółte :
jajecznica z jajka od zielononóżki jest delikatniejsza w smaku :)
( tu propozycja z papryką :)
moja propozycja na użycie oleju kukurydzianego do smażenia jajecznicy zamiast innego oleju lub oliwy,
dzięki niemu jajecznica zyskuje delikatny i aromatyczny smak
Ja zamierzam ten olej zabrać ze sobą w góry abym tam mogła jeść zdrowe i pożywne śniadania , olej jest w saszetkach więc bez problemu można go ze sobą zabrać ...
Olej kukurydziany Biolevita :
http://biolevita.pl/#produkty
Uzyskiwany jest z kiełków kukurydzy, jego pomarańczowa barwa wskazuje, że tłoczony jest metodą na zimno.
Olej kukurydziany przyczynia się do obniżania poziomu cholesterolu we krwi, działa przeciwmiażdżycowio oraz jest swoistym panaceum na procesy starzenia się. Zawdzięcza to dużej zawartości witaminy E oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Polecany jest przy wzmożonym wysiłku fizycznym, ponieważ korzystnie wpływa na układ mięśniowy i naczyniowy.
Po otwarciu saszetki wyraźny zapach kukurydzy sprawia, że przyrządzane potrawy będą odznaczały się iście meksykańskim temperamentem!
Jajecznica na Oleju kukurydzianym
Olej sałatkowy Biolevita jest polecany do potraw na zimno i sałatek ale ja mam dla Was inną propozycję, ponieważ olej kukurydziany to jeden z najzdrowszych olei do smażenia ...
moja propozycja na użycie oleju kukurydzianego do smażenia jajecznicy zamiast innego oleju lub oliwy,
dzięki niemu jajecznica zyskuje delikatny i aromatyczny smak
Ja zamierzam ten olej zabrać ze sobą w góry abym tam mogła jeść zdrowe i pożywne śniadania , olej jest w saszetkach więc bez problemu można go ze sobą zabrać ...
Olej kukurydziany Biolevita :
http://biolevita.pl/#produkty
Uzyskiwany jest z kiełków kukurydzy, jego pomarańczowa barwa wskazuje, że tłoczony jest metodą na zimno.
Olej kukurydziany przyczynia się do obniżania poziomu cholesterolu we krwi, działa przeciwmiażdżycowio oraz jest swoistym panaceum na procesy starzenia się. Zawdzięcza to dużej zawartości witaminy E oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Polecany jest przy wzmożonym wysiłku fizycznym, ponieważ korzystnie wpływa na układ mięśniowy i naczyniowy.
Po otwarciu saszetki wyraźny zapach kukurydzy sprawia, że przyrządzane potrawy będą odznaczały się iście meksykańskim temperamentem!
a już niebawem zapraszam Was na krewetki z użyciem oleju sezamowego :) będzie się działo :) ....
Dlaczego jajka zielononózek :
" Jajka od zielononóżki uważane są za najzdrowsze
jajko zielononóżki to prawdziwy skarb. Jest źródłem wartości odżywczych,
aminokwasów, kwasów tłuszczowych, witamin i związków mineralnych. Dwa
jajka pokrywają dzienne zapotrzebowanie na witaminę B12, dostarczają
dużej dawki witaminy E i spore ilości A. Są smaczne i mają nawet o 30%
mniejszą zawartość cholesterolu niż jaja innych kur. W zielononóżkowych
jajkach jest też lecytyna (zapobiega starzeniu się komórek), co wyróżnia
tę rasę. Znajdziemy tu też lizozym (naturalny antybiotyk),
przeciwzapalną i antynowotworową cystatynę, stymulującą odporność
immunoglobulinę Y oraz hamującą proces utleniania foswitynę."
źródło cyt. tekstu :
http://www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20130330/ZDROWIE/130329064
http://www.werandacountry.pl/w-stylu-country/archiwum/2011/06/14427-delikatna-zielononozka-
mmm muszę wypróbować koniecznie
OdpowiedzUsuńNigdy bym nie wpadła na takie połączenie, ale musi mieć ciekawy smak taka jajecznica. A jajka też kupuje od hodowców :) pozdrawiam Ania
OdpowiedzUsuń